Dutch English German
FAQ items aan het laden...

Comtoises

Zeldzame reuze Comtoise

Een bijzondere comtoise. Een reuze comtoise uit 1830, deze comtoises komen weinig voor. De prachtige klok staat op een statief maar kan eventueel opgehangen worden, met bijgeleverd stoeltje. De feuille is voorzien van een prachtige zonnekoning, de hoekstukken zijn voorzien met de hoorn des overvloed. Signatuur op de wijzerplaat: Moncassin, a Fleurance

Deze comtoise word vermeld in het boek Comtoise Uhren van Siegfried Bergman op bladzijde 380.

Afmetingen kast: Breedte 33cm, Hoogte 33cm en diepte 19cm

Zie laatste foto: links-reuze comtoise, midden-comtoise en rechts- mini comtoise

Comtoise torenuurwerkje

-verkocht- Een bijzondere comtoise torenuurwerk met ankergang. Deze prachtige comtoise slaat 2 keer bij het hele uur en 1 keer bij het halve uur op een bel. De klok heeft een bijzonder zaagslagwerk constructie. De comtoise zit in een moderne kast van roestvrijstaal en gehard glas.

Afmetingen kast: Breedte 26cm, Hoogte 28cm en diepte 16cm

Comtoise

-Verkocht- Haan comtoise uit 1800. In mooie staat. Gesigneerde wijzerplaat: H.Lacour ; A.Romans

Afmetingen: Hoogte is 24x Breedte 23 cm, diepte is 14 cm

Hybride comtoise (1830)

-Verkocht- Een zeldzame comtoise. Het kettinguurwerk heeft een gangduur van 1 week. Het gaand werk en slagwerk zijn achter elkaar geplaatst in plaats van naast elkaar, de klok heeft slagrad in plaats van zaagslagwerk. Deze zeldzame comtoise wordt beschreven op bladzijde 350 van het boek ‘Comtoise Uhren’ van Bergmann. Gesigneerd op de wijzerplaat: H. Leduc à Pons

De diameter van de wijzerplaat (lunet meegerekend) is 28 cm

Comtoise met twee bellen

–Verkocht– Bijzondere comtoise gemaakt rond 1830. De klok heeft kwartierslag en slaat op twee bellen. De comtoise is in een prachtige staat.

Diverse Comtoises

Wij hebben altijd een collectie Franse comtoises uit de 18e en  19e eeuw. Momenteel ook een maandloper met vouwslinger. Informeer gerust naar de mogelijkheden

Mini comtoise periode 1840

–Verkocht– Zeer zeldzame minicomtoise in een uitvoering zonder slagwerk. Afmetingen van het kastje: 20,5x14x13cm (hxbxd) en een diameter van de messing lunette van 15cm. Het uurwerk is uitgevoerd met een speciale (vroege) ankergang. Lange draadjes slinger met loden gewichtje. Slingerophanging aan de achterkant.

Dit mooie kleine klokje is gesigneerd op de wijzerplaat: “Aubert a Brest”. Brest is een belangrijke Franse havenstad in het uiterste westen van Bretagne. Aubert staat vermeld in de Dictionnaire des horlogers Francais.

In Boek 4 van “Comtoise Uhren” van Siegfried Bergmann wordt over deze comtoise gezegd: “Sehr seltene Comtoise Uhr in Einfachsführung, die ausschliesslich der Zeitanzeige dient”.

Comtoise met veeropwinding

Een hele mooie strakke comtoise uit +  1870. Omdat deze comtoise veeropwinding heeft is het een hele sobere en strakke klok. Zeer geschikt voor in een modern interieur. De klok loopt 8 dagen op 1 veeropwinding. Zoals gebruikelijk de hele uren voluit op een klein belletje en na 2 minuten nog een keer. De halve uren 1 keer.

De diameter van de wijzerplaat is 27cm

Comtoise met Cartouche wijzerplaat

-Verkocht- Vroege comtoise uit de periode Louis XV (+ 1760). Voor 1760 was men nog niet goed in staat om wijzerplaten in zijn geheel van email te voorzien. Dat proces hadden ze nog niet voldoende onder de knie. Daarom was het voor die tijd gebruikelijk om elk cijfer van een eigen email plaatje te voorzien. In het Frans heet zo’n plaatje een Cartouche.
Een mooi gegoten sierstuk met o.a. een kopje van Louis XIV en een nog naar voren kijkende haan.

Het uurwerk slaat op het hele uur voluit en slaat 1 keer op het halve uur dmv dwangslag. De lange draadjes-slinger is voorzien van een loden klootje als slingergewicht.

Het uurwerk is na restauratie weer van uitstekende kwaliteit en in originele staat