Dutch English German
FAQ items aan het laden...

Lantaarnklokken

Micro lantaarnklok

–Verkocht–Een bijzondere lantaarnklok uit de periode rond 1900.

Afmetingen: breedte is 8,5 cm, hoogte is 15 cm, diepte is 6,5 cm. Het klokje heeft slagwerk en loopt 1 dag.

Engelse lantaarnklok met balans

Zeldzaam vroege engelse lantaarnklok met balansuurwerk. Deze klok dateert qua techniek nog van voor de toepassing van de slinger  (door Christiaan Huygens uitgevonden en toegepast in 1657).  De klok is gesigneerd op de wijzerplaat: William Young near Charing Cross. (periode 1680 !). William Young werkte en woonde in Londen, vlakbij Charing Cross (nu een belangrijk metro-trein knooppunt)

Balansklokken waren erg onnauwkeurig, ze hebben dan ook maar 1 wijzer voor de uren. Door het holle gewicht aan te vullen met kleine loden kogeltjes, gaat de klok sneller lopen. Deze klok heeft ook slagwerk en slaat op de hele uren.

De klok is in goede staat en kan nog vele jaren mee.

Franse Lantaarnklok (periode 1800)

Deze lantaarnklok is uit de periode net na de Franse revolutie. Onder de haan staat geschreven “Droit de L’homme” (Rechten van de mens). Mooie bronzen wijzerplaat met 26 cartouches.

De klok is in uitstekende staat, heeft een mooi, nog ijzeren frame en slaat de hele en halve uren op een prachtige bronzen bel

Franse Lantaarnklok (periode 1770)

 Dit is een vroege lantaarnklok met een cartouche wijzerplaat.

De  wijzerplaat heeft nog de originele cartouches en is rijkversierd met o.a. de 3 leliën van het franse koningshuis in de medaillon en het Louis XlV kopje bovenop en in het midden van de wijzerplaat. Verder heeft deze lantaarnklok een mooie versiering onder de wijzerplaat, een zgnd baard.

Het uurwerk heeft ankergang en is in uitstekende staat. Let ook op de mooie lange, rustige slinger met grote slingerlens.