Dutch English German
FAQ items aan het laden...

Stoel- & Staartklokken

Groninger Stoelklok van Jurriaan Greven

-Verkocht- Groninger Stoelklok 3e kwart 18e -eeuws van Jurriaan Greven. De klok is voorzien van de originele beschildering. Er wordt op het hele en het halve uur geslagen op een bel. Voorzien van 1 wijzer. Ook heeft deze stoelklok een wekker. De klok is gemaakt door Jurriaan Greven.

Klok is in goede originele staat. Loopt uitstekend.

Hoogte is 75 cm

Meidenklok

18e -eeuwse meidenklok. Deze stoelklok heeft geen slagwerk. De klok heeft wel een wekker.

Micro Stoelschippertje (periode begin vorige eeuw)

–verkocht– Dit is een zeer zeldzame uitvoering van een stoelschippertje. Een Fries stoelschippertje is een kleine uitvoering van een Friese stoelklok. Omdat zo’n klokje een vaste slinger heeft bleef hij aan boord van een binnenschip doorlopen ondanks de bewegingen van het schip. Met een gewone slinger zou de klok onmiddellijk gaan stilstaan. Omdat er in de roef van het schip maar weinig ruimte was werd het ook een kleine uitvoering van de gewone stoelklok. Dit is wel een hele kleine uitvoering. Gemaakt aan het begin van de vorige eeuw. Het uurwerkje meet 5x5x5cm en de hoogte van het klokje is slechts 22cm. Dit klokje is in mooie staat en loopt prima.

Stoelklok 18e eeuw

Mooie 18e eeuws Friese Stoelklok. Klok is in goede originele staat. Loopt uitstekend.

Oost NL staartklokje Schooltink

Zeer zeldzaam oost Nederlands staartklokje  gesigneerd op de wijzerplaat: Joseph Schooltink Steenderen 1798. In het boek “Wijzers uit het Oosten” worden een stoel- en een stoofklok beschreven van Schooltink.

Dit bijzondere klokje is gemaakt van gepolychromeerd grenen hout. Het heeft een platine uurwerkje met passeerslag op een bel op elk kwartier. Verder heeft het ook wekkerwerk. Het klokje heeft een lengte van 102cm (zonder de siertolletjes op de kap).

Friese Staartklok

Wij hebben altijd meerdere Friese staartklokken op voorraad. Informeer naar de mogelijkheden.

Schippertje

Een heel mooi klein schippertje uit 1850. (64cm)  Een schippertje is de kleinste uitvoering van een Friese staartklok en is geschikt om aan boord van een schip dienst te doen. Om te voorkomen dat de klok steeds stil staat door het bewegen van het schip heeft een schippertje een hele korte slinger. Tot 1860 hadden deze klokken beschilderde hoekstukken op de wijzerplaat (bij deze zijn dat florale motieven). Daarna werden dat geperst koperen hoekstukken (bijvoorbeeld de 4 jaargetijden)

De originele beschildering is van Rienk Piers Lusthof uit de Midstraat in Joure. Zoals het eigenlijk hoort bij een schippertje vertoont de beschildering een scheepvaart tafereeltje. Als kapversiering heeft dit klokje mooie vergulde houten knopjes.