Dutch English German
FAQ items aan het laden...

Ontdek

Het Huygens Huys is gelegen in de voormalige proefkolonie Frederiksoord. Frederiksoord is gelegen in het gebied van de vrijde koloniën. Een gebied met een uniek verhaal in een decor van 3 Nationale parken. Het Dwingelder veld, het Drents-Friese Wold en de Weeribben-Wieden. Maar ook grenzend aan het Holtinger Veld en de Linde vallei in Friesland.

Kortom een schitterend gebied waar u meerdere dagen kunt verblijven. Heel veel natuur, 4 bijzondere musea en tal van interessante fiets-, wandel-, paardrij- en autoroutes. Al deze routes zijn bij ons gratis te verkrijgen.

Generaal Johannes van den Bosch is oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid. Niet alleen minister van Staat, vertrouweling van Koning Willem I, Tweede Kamerlid en gouverneur generaal van Nederlands-Indië, maar ook een visionaire idealist die geloofde in de maakbare samenleving. Nadat de Franse troepen van Napoleon uit ons land vertrokken waren, wilde Johannes van den Bosch een einde maken aan de verpaupering van met name de stedelijke bevolking. De kern van zijn oplossing bestond uit het bieden van huisvesting, werk, scholing en zorg binnen nieuw op te richten landbouwkoloniën in Drenthe. 

Met carte blanche van Koning Willem I en diens zoon prins Frederik, die voorzitter en beschermheer van de Maatschappij van Weldadigheid wordt, sticht Johannes van den Bosch in 1818 de Proefkolonie Frederiksoord. Met veel steun uit zijn vooraanstaande netwerk in diverse steden in Nederland worden plaatselijke commissies gevormd, die geld zenden naar de Maatschappij van Weldadigheid en zorgen voor ‘opzending’ van armen naar de Koloniën.

Dit gebied met dit unieke verhaal is niet voor niets voorgedragen voor een plaats op de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Er zijn nog heel veel sporen zichtbaar in het landschap, de gebouwen en de bewoners. Het Huygens Huys is een uitstekende locatie om het schitterende gebied met zijn unieke verhaal te gaan ontdekken. Ontdekken aan de hand van bijvoorbeeld de Monumenten wandelroute of de Sterrebosch wandelroute. Beide vertrekken bij ons voor de deur. Of op de fiets. Het Weldadig Rondje is bebord en start bij ons voor de deur. Dat geldt ook voor een leuke autopuzzeltocht. Er is zelfs gedacht aan paardrijfliefhebbers. Voor hen is een mooie Desperado kolonieroute uitgezet door de bossen van Boschoord.

Klok reparatie